Ρομποτική Κυστεκτομή

Ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική κυστεκτομή

Η κυστεκτομή είναι εγχειρητική διαδικασία αφαίρεσης όλης ή μέρους της ουροδόχου κύστης. Χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η κυστεκτομή είναι μια περίπλοκη διαδικασία και οι χειρούργοι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές για την εκτέλεση της, όπως:

  • Ανοιχτή επέμβαση , η οποία απαιτεί μεγάλη σε μήκος τομή για να παρέχει πρόσβαση στην ουροδόχο κύστη
  • Ρομποτικά υποβοηθούμενη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει αρκετές μικρές τομές δια μέσω των οποίων ειδικά χειρουργικά εργαλεία εισάγονται για να επιτευχθεί πρόσβαση στην κύστη. Ο χειρουργός ελέγχει τη λειτουργία των χειρουργικών εργαλείων μέσω ειδικής κονσόλας χειρισμού που βρίσκεται παραπλεύρως του ασθενούς.

Αν η κύστη αφαιρεθεί ριζικά, οι χειρουργοί προχωρούν σε ανάπλαση των ουροποιητικού σύστηματος, ώστε να είναι δυνατή η αποβολή των ούρων από τον οργανισμό. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές σχετικά:

  • Ορθότοπη Εγκρατής Ειλεοκύστη (νεοκύστη). Με αυτή τη διαδικασία ο χειρουργός χρησιμοποιεί τμήμα εντέρου για να δημιουργηθεί ένας σωλήνας ο οποίος συνδέει τα νεφρά με μια μικρή δεξαμενή και επιτρέπει έτσι στον ασθενή να αποβάλει τα ούρα μέσω της ουρήθρας σχετικά φυσιολογικά.

 

  • Ιλεοδερμική Ουροστομία. Με αυτή τη διαδικασία ο χειρουργός χρησιμοποιεί τμήμα εντέρου για να δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο ένας σωλήνας ο οποίος οδεύει από τα νεφρά προς το κοιλιακό τοίχωμα. Εκεί τοποθετείται ουροσυλλέκτης στον οποίο συγκεντρώνονται τα ούρα.

Η ουρολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska υπήρξε πρωτοπόρα στην ανάπτυξη μιας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου σε οτι αφορά τις κυστεκτομές, κατά την οποία η όλη διαδικασία εκτελείται ενδοσωματικά.

Η ουρολογική κλινική διαθέτει μακρά εμπειρία στην πραγματοποίηση Ρομποτικά υποβοηθούμενης ριζικής κυστεκτομής (Robot assisted radical cystectomies, – RARC), και είναι πρωτοπόρα στις μέρες μας σε οτι αφορά αυτή την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μεθόδου με ολική ενδοσωματική ουροποιητική ανάπλαση για ασθενείς υψηλή κλινική επικινδυνότητα ή με καρκίνο ουροδόχου κύστεως διηθητικής μορφής στους μύες.

Δυνητικά πλεονεκτήματα μιας πλήρους ενδοσωματικής  διαδικασίας, αποτελούν

  • η μειωμένη διεγχειρητική αιμορραγία
  • η μειωμένη έκθεση του έντερου
  • η μειωμένη απώλεια υγρών
  •  η μειωμένη θνησιμότητα λόγω μικρού μήκους τομών
  •  η μειωμένη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή
  •  η μειωμένη νοσοκομειακή παραμονή
  • η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η διαδικασία έχει να επιδείξει καλά ογκολογικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης.  Επίσης με αυτή την μέθοδο έχουν καταγραφεί καλή λειτουργικότητα (ακράτεια και στυτική λειτουργία στους άνδρες) αλλά και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής για τους ασθενείς μετεγχειρητικά.

Το είδος της κυστεκτομής και η μέθοδος ανάπλασης που θα επιλεγεί συναρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως ο λόγος για τον οποίο γίνεται η επέμβαση, η συνολική εικόνα της υγείας,κτλ. Οι εναλλακτικές θα πρέπει να διερευνηθούν με τον χειρουργό για να αποφασιστεί ποια διαδικασία ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση.

Μόνο το τελευταίο έτος οι χειρουργοί του ουρολογικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska, πραγματοποίησαν 100 ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις κυστεκτομής, ενώ το νοσοκομείο θεωρείται πρωτοπόρο στην Ευρώπη στην ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική και με την τεχνολογία που διαθέτει καθίσταται ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε ουρολογικές διαδικασίες.

Πηγή: http://karolinska.se/karolinska-university-hospital/news/2014/02/robotic-surgery/

Το κείμενο έχει εγκριθεί από τον επικεφαλή ουρολόγο για Καρκίνο ουροδόχου κύστεως του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska, Δρ. Abolfazl Hosseini Aliabad.